Βελονισμός και Παχυσαρκία

Η παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα συχνότερα και σοβαρότερα προβλήματα υγείας της εποχής μας, εξαιτίας κυρίως του σύγχρονου τρόπου ζωής που χαρακτηρίζεται από έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, κακή διατροφή και αυξημένα επίπεδα stress. Οι επιπτώσεις του αυξημένου σωματικού βάρους στην υγεία έχουν τεκμηριωθεί και πλέον είναι γνωστό ότι σχετίζονται με την ανάπτυξη πολλών παθολογικών καταστάσεων, όπως σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακή νόσος, υπέρταση, ορισμένες μορφές καρκίνου, εμφάνιση ή επιδείνωση μυοσκελετικών παθήσεων όπως η οστεοαρθρίτιδα και οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις της σπονδυλικής στήλης. Στην αντιμετώπισή της κεντρικό ρόλο διαδραματίζει η τήρηση από την πλευρά του ασθενούς ενός ισορροπημένου και εξατομικευμένου διαιτολογίου που καταρτίζεται από ειδικό διατροφολόγο/διαιτολόγο σε συνδυασμό με τακτική σωματική άσκηση ανάλογα με το ιατρικό προφίλ και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις της κάθε περίπτωσης. Στο σημείο αυτό ο βελονισμός μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην επίτευξη και τη διατήρηση του επιθυμητού αποτελέσματος και μάλιστα η αξία του ως συμπληρωματικής μεθόδου στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας έχει τα τελευταία χρόνια τεκμηριωθεί με πλήθος δημοσιευμένων επιστημονικών μελετών.

Απώλεια Βάρους

Σύμφωνα με την Π.Κ.Ι. όλα τα προβλήματα υγείας του ανθρώπου οφείλονται στη διαταραχή της φυσιολογικής ροής της ζωτικής ενέργειας (Qi/Τσι) εντός του σώματος με αποτέλεσμα τη διαταραχή της φυσιολογικής ισορροπίας μεταξύ των οργάνων υπό την
επίδραση διαφόρων εξωτερικών, περιβαλλοντικών, αλλά και συναισθηματικών παραγόντων που οδηγούν σταδιακά στην αδυναμία αποβολής και τη στάση υγρασίας και λίπους στο σώμα και επομένως στην παχυσαρκία. Άρα η παχυσαρκία αποτελεί την κλινική εκδήλωση ενός βαθύτερου και συνολικότερου προβλήματος ενεργειακής ισορροπίας του οργανισμού και αποκατάσταση αυτής της ισορροπίας με τη βοήθεια του βελονισμού βοηθά και στη ρύθμιση και του σωματικού βάρους.

Στη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία υπάρχει πλέον μια πληθώρα μελετών που τεκμηριώνουν την επίδραση του βελονισμού σε συγκεκριμένες παθοφυσιολογικές και βιοχημικές διαδικασίες στο επίπεδο του εγκεφάλου, του γαστρεντερικού συστήματος και του λιπώδους ιστού που συμμετέχουν στη ρύθμιση του σωματικού βάρους. Οι σημαντικότερες από αυτές τις επιδράσεις είναι οι εξής:

  • Περιορισμός της όρεξης και των βουλιμικών κρίσεων μέσω της επίδρασης στην έκκριση ουσιών όπως η λεπτίνη και η γρελίνη, αλλά και της δραστηριότητας του πνευμονογαστρικού νεύρου.
  • Βελτίωση της ψυχικής διάθεσης μέσω της αύξησης της παραγωγής ενδορφινών και σεροτονίνης, με αποτέλεσμα την ευκολότερη τήρηση του προτεινόμενου προγράμματος διατροφής.
  • Διάφορες μελέτες καταδεικνύουν την επίδραση του βελονισμού στα επίπεδα του μεταβολισμού με διάφορους μηχανισμούς όπως τη ρύθμιση της έκκρισης ινσουλίνης και της αύξησης της ευαισθησίας των κυττάρων σε αυτή σε συνδυασμό με τις κατάλληλες διαιτητικές και φαρμακευτικές παρεμβάσεις.
  • Μέσω της εφαρμογής ηλεκτροβελονισμού σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος όπου συσσωρεύεται τοπικό λίπος, όπως η κοιλιακή χώρα ή οι
    μηροί, επιτυγχάνεται ηλεκτρολιπόλυση και η απώλεια τοπικού πάχους.

Ο αριθμός και η απαιτούμενη συχνότητα των συνεδριών βελονισμού εξατομικεύεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενούς. Ένα σύνηθες θεραπευτικό πρωτόκολλο περιλαμβάνει 1 με 2 συνεδρίες εβδομαδιαίως για 6 εβδομάδες συνολικά, ανάλογα βέβαια και με την ακολουθούμενη δίαιτα και το βαθμό προσήλωσης του ασθενούς σε αυτή.

Ο βελονισμός είναι μια συμπληρωματική θεραπευτική μέθοδος με εξαιρετικά αποτελέσματα στην υποβοήθηση της απώλειας βάρους πάντα όμως σε συνδυασμό με την κατάλληλη διατροφή. Άλλωστε, ένας από τους τρόπους με τους οποίους συμβάλλει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι μέσω της μείωσης της όρεξης και της καλύτερης εφαρμογής του κατάλληλου διαιτητικού προγράμματος.

Ο βελονισμός δεν υποκαθιστά το ενδεδειγμένο για κάθε άνθρωπο πρόγραμμα διατροφής, αντίθετα το υποβοηθά και το συμπληρώνει. Εφόσον επισκέπτεστε κάποιον διαιτολόγο η συμβουλή είναι να συνεχίσετε να το κάνετε και οι θεραπείες ιατρικού βελονισμού θα σας βοηθήσουν να φτάσετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα με μεγαλύτερη επιτυχία. Σε διαφορετική περίπτωση το ιατρείο συνεργάζεται με κλινική διατροφολόγο–διαιτολόγο που μπορεί να αξιολογήσει την κατάστασή σας, να καταρτίσει το κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής και να σας παρακολουθεί χωρίς περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση σε σχέση με το προσυμφωνηθέν πακέτο επισκέψεων βελονισμού στο ιατρείο.